Doktor Ralf Hejnike, svetski stručnjak u istraživanju enzima, otkrio je alkaloid kseronin prilikom istraživanja ananasa i enzima bromelaina. Ustanovio je da život i zdravlje nisu mogući bez kseronina, tj. da je neophodan za obnovu molekula telesnih ćelija. Zanimalo ga je šta prethodi tom alkaloidu i ustanovio je da su to prokseronin i prokseronaze. Lično se iznenadio kada je otkrio da NONI-plod ima 800 puta više prokseronina od anansa pa je nastavio da istražuje NONI-plod.

Zapanjujuće rezultate potvrdili su i naučnici iz Japana, Francuske, Meksika i SAD-a. Dr Stefan Sekter, direktor instituta za prirodno lečenje u Kaliforniji, izjavio je da se pozitivni rezultati primene NONI-ploda, koje su postigli doktori, podudaraju sa rezultatima kliničkih istraživanja u prirodnom lečenju:

– povećava imunitet stimulišući proizvodnju odbrambenih ćelija imunološkog sistema (T-limfocita, makrofaga)

– deluje protiv mnogih vrsta bakterija

– ima izvanredno delovanje u smislu ublažavanja bolova

– pokazuje antitumorsko delovanje (usporava predstadijum do raka, sprečava rast tumorskih izraslina podstičući abnormalne ćelije na normalan rad)

– uspešno deluje kod problema visokog krvnog pritiska, artritisa, menstrualnih tegoba, depresija, rana, senilnosti, lošeg varenja, arterioskleroze, cirkulacije, bolesti zavisnosti,…)

– sprečava infekciju rana (prirodan antiseptik), deluje protiv gljivica i parazita, deluje u prevenciji gripa i prehlada…

Na Havajima NONI smatraju najlekovitijom biljkom i koriste je kao sastavni deo preparata protiv raka i kod tegoba sa disanjem. Na Filipinima je upotrebljavaju za čišćenje creva i protiv crevnih parazita, a na Karibima kao pomoć kod zatvora, nadutosti i protiv visoke temperature. Sadrži više od 100 minerala, vitamina, enzima, aminokiselina, ugljenohidrata i preko 50 aktivnih hranljivih sastojak – alanin, bioflavonoide, karbonate, gvožđe, enzime, lizin, prolin, serotonin, kseronin,…