Ako se za neki proizvod, bitan u ishrani,može reći da je uneo revoluciju,onda je to koenzim CO Q10. Njegovi pronalazači su čak predloženi za Nobelovu nagradu 1978.g.

Koenzim je prvi otkrio 1975. godine profesor Fred L. Crane i njegove kolege sa  Univerziteta Wiscosin-Madison Enzyme Instituta. Hemijsku strukturu Q10 je definisao profesor Karl Folkers i saradnici u Mercku. Jos tada je bilo jasno da je pronadjen revolucionarni preparat za prevenciju i lečenje srčanih bolesti, ali tek 1977. godine japanski naučnici pronalaze način da proizvedu velike količine koenzima Q10 po pristupačnim cenama (biofermentacioni način).  Samim tim COQ10 postaje dostupan svima, jer je za samo pet godina cena sa 1000 dolara za gram snižena na 10 dolara.

Coq10 zapravo predstavlja sastavni deo respiratornog niza, ćelijskog sistema za stvaranje energije za životne procese. Kao prirodni antioksidant CoQ10 učestvuje u stvaranju energije za životne procese i štiti lipide u krivi od stetnog dejstva slobodnih radikala. Istraživanja doktora Ronalda Stockera na Sidnejskom naučnom institutu 1991.god.potvrdjuje da koenzim Q10 značajno smanjuje rizik od arteroskleroticnih oboljenja i da je delotvoran oksidant poput vitamina E i beta karotena (provitamina A).  Poznato je da vitamin E štiti dejstvo CoQ10 tako da ih je najbolje uzimati zajedno.

Nedostatak CoQ10 u organizmu dovodi do slabljenja imunog sistema, paradentopatije, malaksalosti i gojenja. Istraživanja su dokazala da Coq10,kao dodatak ishrani,ima sledeca dejstva na funkcije i bolest srca:

Smanjuje rizik kod operacija na srcu
Smanjuje rizik od infarkta i angine pektoris
– Poboljšava radnu sposobnost miokarda
– Ja
ča oslabljen srčani mišić
– Spre
čava poremećaj srčanog ritma
– Spre
čava arterosklerozu
– Sni
žava visok krvni pritisak

Koenzim Q10 JE IZUZETAN U ZAŠTITI MUSKULATURE I ORGANA SPORTISTA, takodje generator mišićne energije i snage. Najnovija istraživanja pokazala su da podmladjuje i produžava životni vek. Efikasan je u borbi protiv razlicitih malignih oboljenje, tumora i leukemije. Jača imuni sistem i sprečava pretvaranje tzv. programirane ćelijske smrti (apoptoze) u nekontrolisan proces, a time i razne degerativne bolesti ukljucujuci i AIDS.  Sprečava komplikacije kod bolesnika sa šećerom i pomaže kod sprovodjenja dijeta.  Blagotvorno deluje i kod bolesnika sa poremećajem moždanih funkcija (degenerativna oboljenja centralnog nervnog sistema, Alchajmerove bolesti,  multipla skleroze,  u nekim oblicima šizofrenije).

Brzina delovanja je različita i zavisi od stepena nedostatka CoQ10, pa je tako organizmu sa malim nedostatkom potrebno cak 3 ili više meseci za vidljiv efekat, jer se nivo delotvorne materije postepeno i sporo povećava, dok u slučaju većeg deficita već posle nekoliko dana primene dolazi do poboljšanja.

Veoma je važno znati da CoQ10 koji se kao dodatak ishrani unese u organizam nema uticaj na nivo CoQ10 u krvi koji se stvara u organizmu, što znači da ne zaustavlja vlastitu sintezu CoQ10 nego zapravo dopunjuje  taj nivo.  Starenjem se umanjuje nivo vlastite proizvodnje koenzima Q 10.

Preporuka o doziranju:

Za zdrave osobe i za prevenciju bolesti: 1 tbl od 30 mg dnevno, otopiti pod jezikom (Sublingual Q10).

Za CV bolesnike: 3 x1 tbl od 20 mg dnevno. U slučaju glavobolje i drugih bolova: 2 tbl staviti odjednom pod jezik (uz 20 kapi Oxy maxa u čaši vode)

Osobe oboljele od malignih bolesti: 3-10 tbl od 20 mg dnevno. Osobe sa neurološkim problemima (skleroza, Parkinson, Alzheimer..),

Oporavak nakon moždanog udara: 3-10 tbl od 20 mg dnevno

[wpsc_products product_id=’8′]

[wpsc_products product_id=’46’]