B KOMPLEKS vitamina

Stress mangment je prirodni vitaminski kompleks koji sadrži sve vitamine iz grupe B, kao i  vitamin H (biotin), para-aminobenzoevu kiselinu (PABA), holin i inozitol.

Sastojci ovog kompleksa prisutni su u optimalnim razmerama, pa zajedno ispoljavaju najpovoljnija fiziološka svojstva. Savremene proizvode ovakvog tipa karakteriše postepeno i neprekidno otpuštanje njihovih aktivnih principa, što je veoma bitno, jer je reč o vitaminima rastvorljivim u vodi, koji se postepeno oslobađaju u krvotok. Njihov višak se izlučuje putem urina.

Mnogi ljudi koji se žale na opadanje kose, perut u kosi, ćelavost, sedu kosu, suvu kožu i krte i slabe nokte nisu svesni da pravo rešenje za njihove tegobe ne treba da traže u korišćenju „čudotvornih“ šampona ili preterano skupih losiona za kožu, nego da treba da se opredele za uzimanje B-vitaminskog kompleksa.


Vitamin B1 (tiamin) ima nezamenljivu ulogu u normalnom odvijanju metabolizma ugljenih hidrata, kao i u  normalnom funkcionisanju mišića nervnog sistema. Ovaj vitamin se u prirodi nalazi u žitaricama i kvascu. Nedostatak ovog vitamina izaziva bolest beri-beri. On je takođe poznat i kao „intelektualni vitamin“ jer blagotvorno utiče na intelektualne sposobnosti. Poseduje i blagu diuretičku moć. Potreba za vitaminom B1 su povećane pri povećanom unosu ugljenih hidrata, pojačanim fizičkim aktivnostima i u stanjima stresa. Ovaj vitamin je u određenoj meri bitan i za normalan tonus glatkih mišića.

Vitamin B2 (riboflavin) igra važnu ulogu u ugradnji gvožđa u hemoglobin, sintezi proteina i razgradnji masti i ugljenih hidrata. Poboljšava vid (poboljšavajući osetljivost retine) i pozitivno utiče na rast. Nedostatak ovog vitamina može dovesti do oboljenja kože, a njegova neadekvatna količina u organizmu dovodi do problema u metabolizmu proteina. Obezbeđivanje potrebnih količina B2 je od ekstremnog značaja za sportiste, jer su potrebe za ovim vitaminom tokom treninga ali i u stanju stresa povećane.U namirnicama se nalazi zajedno sa vitaminom B1.

Vitamin B3 (niacin, niacinamid, PP faktor) vrši važnu ulogu u u biološkim oksidacijama, procesima stvaranja energije, kao i u sintezi i razgradnji ugljenih hidrata i masti. Neophodan je za normalno funkcionisanje organa za varenje, nervnog sistema i kože, za sintezu hormona (testosterona, estrogena, insulina). Koristan je za prevenciju i ublažavanje migrene. Deluje stimulativno na cirkulaciju krvi, utiče na smanjenje povišenog krvnog pritiska, kao i snižavanju nivoa holesterola i triglicerida u krvi. Pomaže eliminaciju ulkusnog bola i neretko može da otkloni neprijatan zadah iz usta.

Vitamin B4 (folna kiselina, novo ime B11) zajedno sa drugim vitaminima B grupe uzima učešća u produkciji crvenih krvnih zrnaca i poboljšava apsorpciju gvožđa. Ovaj vitamin igra važnu ulogu u razmeni pojedinih aminokiselina,kao i u sintezi nukleinskih kiselina. Upotrebljava se u tretmanu anemije. Dokazano je da nedostatak ovog vitamina u ranoj trudnoći može dovesti do nastanka urođenih anomalija u plodu (npr. nepravilno srastanje kičmenog kanala). Lekari u Alabami su otkrili da folna kiselina igra bitnu ulogu u prevenciji maligniteta na grliću materice.

Vitamin B5 (pantotenska kiselina, kalcijum-pantotenat) učestvuje u procesustvaranja energije iz ugljenih hidrata i masti. Veoma je bitan element u nekoliko enzimskih reakcija. Poboljšava razvoj epiderma i učestvuje u rastu kose i njenoj pigmentaciji. Ovaj vitamin je neophodan za normalno funkcionisanje nadbubrežnih žlezda.

Vitamin B6 (piridoksin) ima različite zadatke u organizmu. On učestvuje u metabolizmu aminokiselina, esencijalnih masnih kiselina i gvožđa. Nalazi se u kvascu, džigerici i crvenom mesu. Neophodan je u stvaranju antitela i crvenih krvnih zrnaca. Obzirom da je njegova najveća uloga vezana za metabolizam aminokiselina, potrebe za njim su proporcionalne unosu proteina. Povećan unos proteina i nadprosečna fizička aktivnost povećavaju potrebe za vitaminom B6. Sportisti upravo iz tog razloga imaju veće potrebe za ovim vitaminom, a njegov nedostatak sprečava regeneraciju mišićnog tkiva. Iskustvo pokazuje da unošenje većih količina ovog vitamina smanjuje premenstrualnu nervozu i mučninu, kao i bol koji prati menstruaciju. Neophodan je za ugradnju vitaina B12. Deluje kao prirodni diuretik.

Biotin (vitamin B7, vitamin H) se nalazi u sastavu brojnih mehanizama koji učestvuju u metabolizmu proteina, ugljenih hidrata i masti. Ublažava mišićne bolove i održava zdravlje kože. Sprečava nastajanje sede kose i daje dobre rezultate u tretmanu ćelavosti. Spotisti imaju veće potrebe za ovim vitaminom nego prosečni ljudi. Avidin iz belanceta sirovog jajeta sprečava apsorpciju biotina u crevima.

Holin (vitamin B8) se stvara u našem organizmu, ali u nedovoljnim količinama. Holin sa inozitolom (komponente soja lecitina) pojačava iskorišćavanje masnih kiselina u organizmu, štiti jetru od nagomilavanja masti i spprečava taloženje holesterola po zidovima krvnih sudova. Pomaže u procesima detoksikacije organizma i izlučivanju lekova nakupljenih (kumulisanih) u organizmu. Bez dovoljnih količina holina dolazi do poremećaja funkcionisanja mozga i slabljenja memorije.

Inozitol (vitamin B9) je neophodan za rast kose i prevenciju ateroskleroze. Zajedno sa holinom učestvuje u regulaciji metabolizma masti i supstanca, slično holinu, pomaže razgradnju masti. Neophodan je za sprovodjenje nervnog impulsa. Poput holina igra bitnu ulogu u zdravlju krvnih ćelija i deluje umirujuće na nervni sistem.


Para-amino-benzoeva kiselina (PABA, vitamin B10) učestvuje u metabolizmu gvožđa i sazrevanju crvenih krvnih zrnaca. Povećava produkciju folne kiseline i apsorpciju pantotenske kiseline. Nedostatak može dovesti do sede kose i ekcema.


Vitamin B12 (cijanokobalamin) je neophodan u sintezi proteina, u metabolizmu ugljenih hidrata i masnih kiselina, kao i u procesu produkcije crvenih krvnih zrnaca. Ovaj vitamin pospešuje rast, poboljšava apetit, utiče na povećanje telesne mase i važan je lek u terapiji anemija. U namirnicama je prisutan u džigerici i ekstraktima iz jetre. Vitamin B12 utiče na održavanje procesa obnavljanja nervnog sistema, smanjuje razdražljivost, poboljšava moć koncentracije, pamćenje i ravnotežu. Optimalno dejstvo ovg vitamina se postiže u prisustvu vitamina B6.

Oni preparati koji osim B vitamina sadrže i C vitamin i magnezijum imaju veoma dobro antistresno dejstvo. Najveća prednost im je to da ne stvaraju zavisnost i ne dovode do pospanosti.

[wpsc_products product_id=’23’]

Poručiti možete i telefonom na   063 521 847 Blagoje   ili  +381 63 521 847