Vitamini i minerali

Prema klasičnoj definiciji, vitamini su takva životno važna organska jedinjenja koja ljudski organizam ili uopšte ne može da proizvede ili ih stvara u nedovoljnim količinama, pa se moraju unositi putem hrane.

U svežim namirnicama: voću, povrću, mleku, jajima i mesu, dok nisu prerađeni, termički obrađeni ili zamrznuti, ima relativno dovoljnih količina vitamina i minerala, ali ih moderna tehnologija prerade hrane, skladištenja i kulinarski pristupi većinom unište. Pored toga, moderan način i tempo života nas sputavaju da posvetimo dovoljno vremena pravilnoj kombinaciji namirnica, da uvek sadrže potrebnu količinu minerala i vitamina. Jaka hrana, sa mnogo masti, belog šećera, slatkiša i mnogo mesa zahteva značajno veći unos minerala i vitamina nego što ih sadrže prirodne namirnice u našim obrocima.

Vitamini, odnosno njihov pojačan unos, potrebni su sportistima, teškim fizičkim radnicima i uopšte svima koji žele zdravije da žive. Naime, broj štetnih agenasa iz životne sredine iz dana u dan je sve veći (aerozagađenje, elektrosmog, buka,…) i to zahteva veće količine blagotvornih vitamina, posebno kod stanovnika velikih gradova. Ubrzani tempo života i stresovi koji su za to vezani, alkohol, nikotin, kofein, razni konzervansi i kontraceptivne tablete su samo neki od agenasa koji utiču da nam je potrebna veća količina hranljivih sastojaka u ishrani.

Jedan veoma očit primer: pušenje jedne jedine cigarete može da uništi 100 mg C vitamina u krvi. To znači da pušači koji troše 20 cigareta dnevno treba da unesu 3000 mg C vitamina da bi imali minimalnu potrebnu količinu ovog važnog antioksidansa neophodnog za funkcionisanje tela u jednom danu. Svakako, na ovom sajtu govorimo o vitaminima prirodnog porekla, sa retard (produženim) delovanjem i skoro potpunim iskorišćavanjem.

Vitamini nisu čudotvorni eliksiri, ali su apsolutno neophodni za rast i razvoj organizma, za vitalnost i za opšte fizičko blagostanje. Neki od njih regulišu određene hemijske reakcije, drugi su neophodni kofaktori enzima bez kojih ne može da se odvija ćelijski metabolizam, dok opet treći na neposredan način utiču na rad organizma. Pojačani rad mišića, pojačano unošenje proteina, ugljenih hidrata itd. značajno povećava dnevnu potrebu za vitaminima. Tada, pored ishrane, treba dodatno unositi vitaminske preparate.

Veoma je bitno da to budu vitaminski, multivitaminski, vitaminsko-mineralni dodaci koji su biljnog porekla, koji su BAH (Biološki Aktivna Hrana – BAF), koji su zadržali kvalitet biljke od koje su napravljeni, da su minerali u heliranom obliku (polusvareni, bez neželjenih efekata tokom konzumiranja), a to na nudi multinacionalna korporacija sa 20-to godišnjim poslovanjem u Evropi, Aziji i Americi. Proizvodi koje ćete upoznati na ovom sajtu imaju garancije laboratorije VMA Beograd.