KOENZIM Q10 – energija

2,958.00 RSD

Opis

Ako se za neki proizvod,bitan u ishrani,može reći da je uneo revoluciju,onda je to KOENZIM Q10. Njegovi pronalazači su čak predloženi za Nobelovu nagradu 1978.g.

Koenzim je prvi otkrio 1975. godine profesor Fred L. Crane i njegove kolege sa Univerziteta Wiscosin-madison Enzyme Instituta. Hemijsku strukturu Q10 je definisao profesor Karl Folkers i saradnici u Mercku. Jos tada je bilo jasno da je pronadjen revolucionarni preparat za prevenciju i lečenje srčanih bolesti,ali tek 1977. godine japanski naučnici pronalaze način da proizvedu velike količine koenzima Q10 po pristupačnim cenama (biofermentacioni nacin).  Samim tim COQ10 postaje dostupan svima,jer je za samo pet godina cena sa 1000 dolara za gram snižena na 10 dolara.

Q je ustvari bezoquinone, gde je Q referenca quinone hemijske grupe, a 10 označava broj isoprenyl podjedinica. Co q10 zapravo predstavlja sastavni deo respiratornog niza,ćelijskog sistema za stvaranje energije za životne procese. Kao prirodni antioksidant CoQ10 učestvuje u stvaranju energije za životne procese i štiti lipide u krivi od stetnog dejstva slobodnih radikala.  Istraživanja doktora Ronalda Stockera na Sidnejskom naučnom institutu 1991.god.potvrdjuje da koenzim Q10 značajno smanjuje rizik od arteroskleroticnih oboljenja i da je delotvoran oksidant poput vitamina E i beta karotena(provitamina A).  Poznato je da vitamin E štiti dejstvo CoQ10 tako da ih je najbolje uzimati zajedno.

Nedostatak CoQ10 u organizmu dovodi do slabljenja imunog sistema, paradentopatije, malaksalosti i gojenja. Istraživanja su dokazala da Coq10,kao dodatak ishrani,ima sledeca dejstva na funkcije i bolest srca.

-Smanjuje rizik kod operacija na srcu
Smanjuje rizik od infarkta i angine pektoris
– Poboljšava radnu sposobnost miokarda
– Jača oslabljen srčani mišić
– Sprečava poremećaj srčanog ritma
– Sprečava arterosklerozu
– Snižava visok krvni pritisak

Koenzim Q10 JE IZUZETAN U ZAŠTITI MUSKULATURE I ORGANA SPORTISTA, takođe generator mišićne energije i snage. Najnovija istraživanja pokazala su da podmladjuje i produžava životni vek. Efikasan je u borbi protiv razlicitih malignih oboljenje, tumora i leukemije. Jača imuni sistem i sprečava pretvaranje tzv. programirane ćelijske smrti (apoptoze) u nekontrolisan proces, a time i razne degerativne bolesti uključujući i AIDS.  Sprečava komplikacije kod bolesnika sa šećerom i pomaže kod sprovodjenja dijeta.  Blagotvorno deluje i kod bolesnika sa poremećajem moždanih funkcija (degenerativna oboljenja centralnog nervnog sistema, Alchajmerove bolesti,  multipla skleroze,  u nekim oblicima šizofrenije).

Brzina delovanja je različita i zavisi od stepena nedostatka CoQ10, pa je tako organizmu sa malim nedostatkom potrebno čak 3 ili više meseci za vidljiv efekat,jer se nivo delotvorne materije postepeno i sporo povećava, dok u slučaju većeg deficita već posle nekoliko dana primene dolazi do poboljšanja.

Veoma je važno znati da CoQ10 koji se kao dodatak ishrani unese u organizam nema uticaj na nivo CoQ10 u krvi koji se stvara u organizmu, što znači da ne zaustavlja vlastitu sintezu CoQ10 nego zapravo dopunjuje  taj nivo.  Starenjem se umanjuje nivo vlastite sinteze koenzima Q 10.

Koenzim Q10 ima jedinstvenu moć prožimanja celog organizma, svake ćelije. Brojna otkrića potvrđuju važnost njegove svakodnevne preventivne upotrebe kao i kliničke primene. Uz već poznato kardio-protektivno djelovanje, dokazano je da koenzim Q10 može usporiti degenerativne procese i  poboljšati stanje kod već postojećih procesa.

Do sada utvrđena delovanja koenzima Q10 i primena:

 • Stabilizacija povišenog krvnog pritiska
 • Ishemijske bolesti srca
 • Respiratorne bolesti i problemi (astma, alergije, ..)
 • Glavobolje i migrene
 • Paradentoza i problem sa zubnim korenima
 • Zaštita od štetnog delovanja dijabetesa na ćelijskom nivou
 • Zaštita i obnavljanje neuroloških funkcija (alzheimer, Parkinson, skleroza..)
 • Zaštita od gubitka sluha – mutacija mitohondrijske DNK smatra se važnim sastojkom  promena u unutrašnjem uhu koje se ne mogu medicinski korigovati.
 • Produžuje životnu crtu – istraživanja na životinjama ukazuju da ishrana obogaćena koenzimom i masnim kiselinama značajno produžava život i smanjuje DNK oštećenja. Koenzim pri tome sprečava pad antioksidativnog kapaciteta koji opada sa godinama.
 • Pomaže u regeneraciji mišića
 • Prevenira gubitak težine i mišićnog tkiva, te smanjuje umor kod obolelih od karcinoma, zajedno sa B2 i B3 vitaminom.
 • Štiti od stresa usled bolesti i operacije, zračenja i hemoterapije. Preporučuje se doza od 100 – 300 mg dnevno dva tjedna pre operativnog zahvata, naročito operacije srca. Srčani mišić ovih pacijenata bolje je opskrbljen energijom, smanjuje se oksidativni stres, te se ubrzava oporavak usled smanjene zasićenosti kiseonikom
 • Smanjuju se dijabetičke komplikacije
 • Smanjuje se mogućnost skleroze usled starenja organizma

Koenzim i karcinomi

Istraživači uloge koenzima kod karcinoma fokusirani su na dve linije istraživanja: sposobnost koenzima da unapredi imunološki odgovor i njegovu sposobnost da smanji kardiotoksičnost uobičajenih hemoterapeutskih lijekova. Bolesnici sa malignim bolestima često imaju vrlo nizak sadržaj CoQ10, a istraživanja su dokazala da on može povećati imunološki odgovor.Temeljeno na dosadašnjim saznanjima, danski su istraživači ispitivali delovanje samog CoQ10 i u kombinaciji sa drugim nutrijentima kao dopunska terapija kod karcinoma dojke. Istraživači opisuju tri pacijentkinje sa metastazama. Sve su primale, uz konvencionalnu medicinsku terapiju, i 390 mg CoQ10 dnevno. Kod sve tri zabeležena je regresija tumora i smanjena pojava metastaza. U drugoj studiji, isti istraživački tim ispitivao je 32 pacijentkinje sa karcinomom dojke koji je metastazirao na okolne limfne čvorove. Uz konvencionalne lekove sve su pacijentkinje primale i sedeću kombinaciju suplemenata: vitamin C 2850 mg, vitamin E 2500 IJ, beta karotin 32 000 IJ, selen 387 mcg + multivitaminske tablete koje sadržavaju ostale vitamine i minerale. Uz to su dobijale esencijalne masne kiseline: 1.200 mg gama- linolenske kiseline i 3.500 mg omega-3 te 90 mg CoQ10. Na kraju 18-mjesečne studije kod 6 pacijentkinja iskazana je vidljiva remisija tumora, ni kod jedne nije bilo dodatnih metastaza, a kvalitet života se bitno poboljšao. Iako je bilo za očekivati, s obzirom na stadijum  bolesti, i nekoliko smrtnih ishoda, zahvaljujući ovakvom tretmanu nije bilo smrtnih slučajeva. Kada je nekolicini pacijentkinja u nutricionističkom protokolu povećana doza koenzima Q10 na 390 mg dnevno , nakon dva meseca kod tih je pacijentkinja tumor potpuno nestao, što je potvrđeno na mamografiji.

Čuvar mozga nakon moždanog udara

Osobe koje pretrpe moždani udar često imaju nepovratno oštećenje mozga kao rezultat prekida u opskrbi kiseonikom. Evropski istraživači od nedavno ispituju koliko CoQ10, uz već postojeću posebnu tehniku za oporavak neuroloških oštećenja, može poboljšati rezultate tretmana. Ispitivane su dve grupe pacijenata. Izabrano je 49 pacijenata, jedni su uz metodu hipotermije dobivali CoQ10 a druga grupa placebo. Prvoj grupi pacijenata doziran je koenzim 150 mg tri puta dnevno putem nazogastrične sonde tokom 5 dana. Zapanjujući dobri rezultati U prvoj grupi 3 -mjesečno preživljavanje iznosilo je 68% u usporedbi sa samo 29% u placebo grupi. Zaključak studije je jasan – CoQ10 pomaže u smanjenju stope smrtnosti usled srčanog aresta za zapanjujućih 57 %. Potvrđen je i sedeći rezultat – dobar neurološki ishod imalo je 36% pacijenata koji su primali koenzim, za razliku od 20 % pacijenata u placebo grupi, dakle gotovo duplo više.

Prednost sublinqual CoQ10: stavlja se pod jezik čime se omogućava njegova apsorpcija direktno u krvotok putem pljuvačnih žlezda . Djelovanje mu je tako puno brže i snažnije.

Preporuka o doziranju:

Za zdrave osobe i za prevenciju bolesti: 1 tbl dnevno, otopiti pod jezikom.

Za CV bolesnike: 3 x1 tbl dnevnoU slučaju glavobolje i drugih bolova: 2 tbl staviti odjednom pod jezik (uz 20 kapi Oxy maxa u čaši vode)

Osobe oboljele od malignih bolesti: 3-10 tbl dnevnoOsobe sa neurološkim problemima (skleroza, Parkinson, Alzheimer..),

Oporavak nakon moždanog udara: 3-10 tbl dnevno

Pričitajte iskustva korisnika

Možete poručiti i telefonom 063 521 847 Blagoje (+38163521847)