EVENING PRIMROSE OIL

2,778.00 RSD

Opis

TAJNA MLADOSTI

EVENING PR IMROSE OIL – ULJE ŽUTOG NOĆURKA

Sjajni žuti cvetovi ove biljke otvaraju se samo nakratko, sa prvim mrakom. Pre no što sunce izađe, cvetovi će uvenuti.Već sledeće večeri novi cvetovi će krasiti biljku.

Žuti noćurak (Oenothera biennis, jagorčevina) je stigao iz Južne amerike na sever, na istočnu obalu Kanade. Bio je popularan već i među indijancima, između ostalog, koristio se za ublažavanje problema kod kožnih bolesti, rana, a u unutrašnjoj upotrebi je korišćen u slučaju astme, nazeba i influence.
U XVII veku dospeo je u Englesku, gde je kasnije spominjan samo kao „univerzalan kraljev lek“.

U ulju žutog noćurka nalaze se dve važne nezasićene masne kiseline: alfa-linolenska i gama-linolenska kiselina. Prva spada među esencijalne masne kiseline, što znači da organizam nije u stanju da je sam proizvodi, već je potrebno da se unese putem hrane. Gama-linolensku kiselinu, međutim, organizam može da proizvede iz sirovina koje se nalaze u hrani, ali samo pod idealnim uslovima.

Esencijalne masne kiseline (vitamin F) poznate su po svojim brojnim blagotvornim dejstvima. Između ostalog, one štite od srčanih oboljenja, krvarenja u mozgu, visokog krvnog pritiska i gojaznosti.
Organizam proizvodi gama-linolelensku kiselinu prvenstveno iz linolenske kiseline, a služi i kao izvor nekih prostangladina koji igraju važnu ulogu u organizmu. Među prostangladinima najznačajniju ulogu igra prostanglandin E1 (PGE1), kojisnižava krvni pritisak, smanjuje mogućnost nastajanja krvnih ugrušaka, podstiče funkciju imunog sistema i reguliše moždane funkcije.

Svetska Zdravstvena Organizacija smatra esencijalne masne kiseline toliko važnima da prema njenim predlozima nezasićene masne kiseline treba da iznose kod odraslih 3% dnevno unesenih kalorija, a za dojilje i decu ovaj odnos je čak 5%.

Ulje dobijeno iz žutog noćurka sastoji se od 72% linolenske kiseline, a 9% čini gama-linolenska kiselina, pa se tako ova biljka može smatrati najbogatijim prirodnim izvorom biološki aktivnog vitamina F. On ima osobine antioksidanta – dakle, neutrališe slobodne radikale koji su štetni po naš organizam – a pored toga, sprečava njihov nastanak.

Životni stil i ishrana koji proističu iz modernog doba, na žalost, ne pogoduju tome da u organizam unesemo dovoljne količine nezasićenih masnih kiselina. Upravo je obrnuto: naša ishrana je bogata zasićenim masnim kiselinama i holesterolom, rafinisanim biljnim uljima ( u kojima već nedostaju neazasićene masne kiseline) i alkoholom.

Istraživač sa univerziteta u Glazgovu Džil Belč izučavao je 52 bolesnika koji su patili od upale zglobova autoimunog karaktera (reumatoidni artritis). U okviru svojih istraživanja on je sedamnaestorici pacijenata davao ulje žutog noćurka, drugoj sedamnaestorici kombinaciju ulja žutog noćurka i ribljeg ulja (omega 3) a preostala osamnaestorica dobila su placebo(imitaciju leka koji ne sadrži agense). Svakog jutra i večeri svaki učesnik ispitivanjja dobijao je po 6 kapsula. Kod 83% bolesnika iz prve grupe bolovi su znatno popustili – čak toliko da su mogli znatno da smanje ili potpuno napuste uzimanje sredstava protiv bolova. Čak 94% članova druge grupe moglo je da učini isto, dok je isto zapaženo samo kod 23% bolesnika koji su uzimali placebo. Poboljšanje je bilo uočljivo nakon dva do četiri meseca od početka uzimanja kapsula.

Ulje žutog noćurka je pokazalo blagotvorno dejstvo i na drugim područjima. Primena ulja žutog noćurka u velikoj meri sprečava neprijatne simptome koji prethode pojavi menstruacije (premenstrualni sindrom – PMS). Jedno ispitivanje u Velikoj Britaniji obuhvatilo je 70 žena koje ranije niikakvim metodama nisu uspele da se oslobode bolova i tegoba koje su se javljale iz meseca u mesec. Uzimajući tri puta po dve kapsule ulja žutog noćurka dnevno, 67% pacijentkinja je potpuno prestalo da oseća simptome, 22% je osetilo delimično poboljšanje stanja, a samo kod 11% terapija nije dovela do promene.

Ulje žutog noćurka može biti od koristi i u odvikavanju alkoholičara od pića. Pošto alkohol sprečava pretvaranje linolenske kiseline u gama-linolensku kiselinu, kod alkoholičara se smanjuje nivo prostangladina E1 u organizmu, a to dovodi do depresije. Depresija, pak, upravo podstiče na nastavak troršenja alkohola. Time što ulje žutog noćurka smanjuje depresiju, ono posredno smanjuje i želju za pićem. Nadalje, poznato je da alkohol oštećuje i jetru i bubrege, dok ulje žutog noćurka, sprečavajući blokadu enzima izazvanu alkoholom, predstavlja izvestan stepen zaštite ovih organa.

Dalji njegovi blagotvorni uticaji su: Smanjuje verovatnoću komplikacija usled šećerne bolesti i smanjuje osećaj pregrejanosti koji nastaje usled hiperfunkcije štitaste žlezde i usporava proces starenja. Zbog toga je razumljivo što je ulje žutog noćurka jedan od najsvestranije primenljivih dodataka ishrani koji zaslužuje da nađe svoje mesto u svakom domaćinstvu.

Osobama koje u znatnim količinama uzimaju ulje žutog noćurka kao dopuna se preporučuje PROTECT ili MEGA PROTECT antioksidanti.

Možete naručiti i telefonom 063 521 847 Blagoje (+38163521847)

Dostava u celoj EU