Helatni CINK

1,209.00 RSD

Opis

CINK i VELEGRAD

Veliki gradovi pružaju visok nivo komfora svojim stanovnicima. Imaju savršena sredstva javnog saobraćaja. Prodavnicu do prodavnice. Restorane, mesta za zabavu, pozorišta, bioskope, sportska igrališta. Bazemi za plivanje su u neposrednoj blizini. Ali veliki grad traži visoku cenu za svoj komfor. Zauzvrat uzima zdravu okolinu i uzrokuje niz stresnih situacija u organizmu.

Za one koji žive u velikim gradovima rizični faktori sredine olovo i kadmijum koji dospevaju u vazduh putem izduvnih gasova i dima cigareta.Ove materije prilikom atmosferskih padavina dospevaju u tlo. Kontaminaciju tla pogoršavaju i hemikalije (herbicidi i pesticidi) korišćeni prilikom obrade zemlje. Ove materije se nakon toga apsorbuju u voću i povrću, a na taj način dospevaju u naš organizam i tu se gomilaju.

Međutim, CINK može da smanji akumulaciju teških metala u organizmu. Odnosno, u slučaju nedostatka cinka dospeva više otrova u organizam, a u prisustvu cinka manje. Cink je u stanju da neutralizuje ove štetne hemikalije.

Cink reguliše elastičnost mišića, a igra ulogu i u moždanim funkcijama. Ubrzava zarastanje rana, smanjuje nivo lošeg holesterola, pomaže rast i održavanje mentalne svežine. Ima pozitivno dejstvo na organe čula ukusa. Odstranjuje belle fleke ispod noktiju. Sve u svemu ulepšava i osvežava.

Cink je neophodan za razvoj svih reproduktivnih organa, te može biti koristan u lečenju ženskog steriliteta. U slučajevima neredovne menstruacije žene mogu pokušati sa unošenjem dodataka ishrani sa sadržajem cinka, pre nego što lekar odredi hormonsku terapiju. Ako je seksualno interesovanje umanjeno, ne treba odmah misliti na uvenulost šarma i gubitak aktivnosti, može se lako desiti da je za sreću potrebno samo 2mg cinka.U slučaju nedostatka cinka , ne proizvodi se dovoljna količina muškog hormona – testosterona.

Dijabetes može isto tako biti u vezi sa cinkom, jer je ovaj mineral sastavni deo hormona insulina koji se proizvodi u pankreasu. Insulin reguliše preradu, tj. nivo šećera u krvi.

Izvanredan je antioksidant koji sprečava procese starenja.

Sportistima je potrebna veća količina cinka, jer na treninzima i takmičenjima gube veće količine ovog elementa, delimočno zbog znojenja, a delimično zbog proizvodnje crvenih krvnih zrnaca i pojačanog metabolizma masnih kiselina i gvožđa.

Značajna količina cinka se nalazi u mesu, jajima, pšeničnim klicama, kvascu, senfu, semenu bundeve. Međutim, čak ni ishrana sa značajnom količinom cinka ne garantuje njegovu dovoljnu količinu, jer ona zavisi od uspešne apsorpcije. Preporučuje se uzimanje u obliku heliranih dodataka ishrani.

Cink najbolje dejstvo ispoljava zajedno sa Beta Carotinom, C vitaminom i E vitaminom. Kao dodatak ishrani preporučuje se dnevna doza 10 – 15 mg cinka, ali se ova doza može kod sportista povećati i do 50 mg dnevno. Dijabetičarima i osobama koje konzumiraju alkohol se preporučuju čak i veće doze.

[wpsc_products product_id=’39’]

Možete poručiti ovde na sajtu ili pozivom na telefon 063 521 847 Blagoje  +381 63521847